söndag 19 januari 2014

Recension - HEMLIGA FYRAN - VAMPYRENS HEMLIGHET



Mona Fransson är riktigt läbbig, faktiskt så läbbig att hon kallas för Vampyren. Inte bara för att hon avskyr barn så mycket att hon måste hålla för näsan när hon stöter på de men också för att hon hatar katter, vuxna och till och med cyklar. Faktum är att hon egentligen inte gillar något alls, förutom lydiga pudlar förstås. Det är betryggande att hon trots allt har hittat något hon faktiskt tycker om, hon kanske är mänsklig trots allt. Vampyren bor på Peggys och Pyrets gata och har man inte hört talas om henne, ja då har man haft tur. Men även de värsta Vampyrer kan bättra sig, även en sådan som Mona Fransson kan plötsligt börja hjälpa gamla farbröder över gatan, leka med barnen i lekparken och faktiskt börja bära jeans. Nej, inte Vampyren. Något står helt enkelt inte rätt till och skulle ni känna Mona Fransson så skulle ni också förstå hur otänkbart ett sådant scenario skulle vara. Det blir Hemliga Fyrans fall att lösa. Ett fall som verkar så osannolikt att hemliga fyran till slut tror att det är de själva som drömmer.

Vi mammor och pappor har också varit små detektiver. Vi har kanske aldrig löst några större fall, men även vi har smugit och iakttagit i hopp om att få ett mysterium att lösa. Lyckligtvis löser Hemliga Fyran fler mysterium än alla världens mammor och pappor tillsammans. Den fjärde delen, Hemliga Fyran: Vampyrens hemlighet ingår i den lättlästa bokserien om deckarklubben som alltid är redo att lösa stadens mysterium.  Ett underbart och fantasirikt sätt att presentera deckare för nybörjarläsaren.

Trots ett enkelt språk och lättläst text har Cecilia Lidbeck lyckats att bygga en spänningen som sveper med åhöraren såväl som läsaren. Här avlöser inte svåra ord varandra så att det skuggar handlingen, här utmanas istället barnets intellekt genom ett högre tankesätt, men ett språk på barnens nivå. Bettina Johanssons färgstarka och tilltalande illustrationer ger boken ytterligare ett lyft i rätt riktning. Själv längtar jag redan till nästa del av denna spännande och humoristiska bok. En fantasirik bok som uppmuntrar till att kasta fram ideer och klura på tänkbara lösningar under tiden man läser. Som stimulerar förmågan att hitta samband och mönster i den lästa texten, vilket ger barnet goda förutsättningar att så småningom kunna tolka svårare inferenser. Jag älskar när barnen får klura lite och att få se upprymdheten bli enorm, när de förstår att de har lyckats knäcka koden är obetalbart.

/Dinara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar